Mikrobiologia – czy warto studiować ten kierunek?

mikrobiologia studia opinieWiele młodych osób przed maturą zastanawia się nad kierunkiem studiów, który warto podjąć. Dzisiaj przedstawimy naszą opinię na temat kierunku MIKROBIOLOGIA, który skończyła jedna z osób z naszej redakcji. Musisz jednak pamiętać, że decyzję o kierunku studiów najlepiej podjąć w zaciszu swojego pokoju i bez kierowania się opiniami innych ludzi. Warto sprawić, aby kolejne 5 lat Twojego życia były udane. 🙂

GDZIE STUDIOWAĆ MIKROBIOLOGIĘ?

Najlepiej wybrać uczelnię, która oferuje jednocześnie II stopień studiów na tym kierunku. To zdecydowanie wiele ułatwia, ponieważ po 3 latach nie będziesz musiał/ła zmieniać miasta. Mikrobiologię można studiować w Szczecinie, Wrocławiu, Łodzi i Olsztynie. Najwyższy poziom prezentują uczelnie znajdujące się w Łodzi i we Wrocławiu, choć warto zauważyć, że między tymi uczelniami występuję ogromna rozbieżność godzinowa w rozpisce studiów.

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA?

Nie należą one na pewno do najłatwiejszych. Jeśli nie lubisz się uczyć, spędzać całych dni na uczelni, to nie jest to kierunek dla Ciebie. Jakiekolwiek studia biologiczne i pokrewne wymagają dużo samozaparcia i poświęcenia. Wielu studentów nie jest w stanie podjąć dorywczej pracy ze względu na czas poświęcany nauce. Zakres materiału do przyswojenia na poszczególnych zajęciach jest ogromny, ale ćwiczenia laboratoryjne ułatwiają zdobywanie wiedzy poprzez wykorzystanie jej w praktyce.

GDZIE PRACOWAĆ PO MIKROBIOLOGII?

To pytanie, które zadaje sobie wiele osób. Szukanie pracy po studiach nie jest miłą perspektywą. Szczególnie biorąc pod uwagę nasz polski rynek pracy. Najważniejszą kwestią, o której MUSISZ wiedzieć przed rozpoczęciem studiów na kierunku mikrobiologia jest fakt, że nie możesz po nich zostać diagnostą laboratoryjnym, czyli osobą uprawnioną do pracy w laboratorium klinicznym (identyfikując patogeny w materiałach od pacjentów). Jednak to nie skazuje Cię na bezrobocie, ponieważ po tym kierunku możesz pracować w każdym innym laboratorium, które posiada pracownię mikrobiologiczną. To między innymi laboratoria zajmujące się kontrolą jakości artykułów spożywczych, wody, kosmetyków, farmaceutyków. Wszystkie te środki i artykuły MUSZĄ być przebadane pod względem mikrobiologicznym. Takie pracownie funkcjonują jako samodzielne jednostki bądź przy fabrykach produkujących żywność/kosmetyki.