Co włączyć do swojej diety w trosce o piękną cerę?

Wiele kobiet zastanawia się nad tym, w jaki sposób można zadbać o swoją cerę oprócz odpowiedniej pielęgnacji. Głowią się nad tym najczęściej kobiety zmagające się z trądzikiem wieku dojrzałego, czyli takiego, który nie jest uzależniony od burzy hormonów. Jak się okazuje wprowadzenie do swojej diety składników polepszających wygląd cery nie jest ani trudne ani kosztowne. Na rynku znaleźć można wiele książek, które poruszają ten temat, ale tak naprawdę cała idea opiera się tylko na włączeniu dodatkowych składników i wyłączeniu tych „złych”, a forma ich przyjmowania nie ma znaczenia i zależy tylko od Ciebie.

Co jeść, aby mieć piękną cerę?

Przede wszystkim – jeśli nie lubisz warzyw lub po prostu ich nie jadasz, to jest to duży błąd nie tylko ze względu na cerę, a ogólny stan zdrowia! Ważne jest, aby za pomocą warzyw i owoców dostarczać swojemu organizmowi niezbędnych mikroelementów, aby był w stanie wykorzystywać je do zapewnienia wewnętrznej homeostazy, czyli równowagi, która jest także niezbędna w walce o piękną cerę.

 

Warzywa, które koniecznie należy włączyć do swojej diety, to m.in.:

  • rzodkiewki, które stanowią tzw. „wodę do jedzenia”, ponieważ zwiększają nawilżenie naszej skóry
  • szpinak – duża zawartość witaminy A i C (biorą udział w produkcji kolagenu); świetnie działa na trądzik
  • natka pietruszki – obecny w niej cynk działa cudownie na trądzik łagodząc stany zapalne
  • pomidory – wspomagają naturalne procesy odtruwania organizmu, pomagają w oczyszczaniu skóry z toksyn

Niezwykle istotne jest, aby wprowadzić do swojej diety jak najwięcej „zielonych” warzyw i ziół. Ponadto na cerę wpływa także bardzo pozytywnie jajko – dzięki dużej zawartości składników odżywczych – witaminie A i D, które regulują odnowę komórek skóry.

Trzeba pamiętać, że piękno zaczyna się wewnątrz!