Co można zjeść w lesie? – czyli jadalne gatunki leśne | Roślinność

Co można zjeść w lesie? ( i oczywiście nie mam na myśli pospolicie występujących grzybów). Zdecydowanie większość ludzi, którzy usłyszą to pytanie, odpowiedzą na nie kiwając głową z przerażania: „no raczej nic!”, zaś niektórzy z pełną odwagą w głowie stwierdzą: „oczywiście, że poziomki, bo niby co innego?”. Ku naszemu zaskoczeniu występuje mnóstwo pospolitych gatunków leśnych, które możemy spożyć i wybryk ten nie skończy się na pogotowiu. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz mógł oświecić znajomych, że napar z pokrzywy dobrze robi na kaca, a młode pędy sosny w warunkach ekstremalnych mogą zastąpić Ci pastę do zębów, ponieważ mają działanie antybakteryjne.

Popularne jadalne gatunki leśne

Pierwszym gatunkiem, który z widzenia znają na pewno wszyscy i pewnie wielu z Was już go próbowało w dzieciństwie, jest tasznik pospolity (Capsella bursa-pastoris). To dość pospolita roślina i występuje nie tylko w lasach, ale także na polach, łąkach, a nawet możesz ją spotkać w mieście, pod swoim domem. Ze względu na swoje obszerne występowanie jest traktowana jako chwast, a nie wszyscy wiedzą, że działa przecikrwotocznie, moczopędnie. Świetnie się sprawdza przy obfitych menstruacjach do złagodzenia krwawienia. W niektórych krajach dodaje się go do sałatek i zup. Tasznika można poznać po tym, że jego owoce przypominają serduszka.

Kolejnym wartym zapamiętania gatunkiem jest szczawik zajęczy (Oxalis acetozella), które liście są bardzo kwaśne w smaku, ale wykazują wiele cennych zastosowań. Warto wiedzieć, że roztłuczone liście można przykładać na rany, napar z liści obniża gorączkę, działa moczopędnie i uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie. Ponadto może także stanowić naturalną odtrutkę w przypadku zatrucia rtęcią lub arsenem. Zatem zapamiętaj jak wygląda ten szczawik, ponieważ może Ci pomóc w ekstremalnych leśnych warunkach, a występuje nie tylko w Polsce. Poznasz go po charakterystycznych liściach w kształcie serca i ożyłkowanym kwiecie.

 

Musisz jednak pamiętać, że nie możesz spożywać roślin przypadkowo. Jeśli nie jesteś pewien co do tego, czy dana roślina jest jadalna, lepiej nie staraj się o tym przekonać na własnej skórze, ponieważ może to nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.